Proef de heerlijke Maltese wijnen: een gids voor wijnliefhebbers

11 september 2023
Proef de heerlijke Maltese wijnen: een gids voor wijnliefhebbers

Als je op zoek bent naar een unieke wijnervaring, dan is Malta de plek om te zijn. Ondanks dat Malta een klein eiland is, heeft het een rijke geschiedenis van wijnproductie die meer dan 2000 jaar teruggaat. De Maltese wijncultuur is trots op zijn eigen inheemse druivensoorten en wijnhuizen die een breed scala aan rode, witte en rosé wijnen produceren. In deze blogpost zullen we enkele van de beste wijnhuizen en wijnen in Malta bespreken die je absoluut moet proeven tijdens je volgende bezoek.

De geschiedenis van de Maltese wijnen

De geschiedenis van de Maltese wijnen gaat terug tot de Fenicische tijdperk in 1000 v.Chr. Vervolgens werd de wijnproductie in Malta geïntroduceerd door de Romeinen en later door de Ridders van Malta. De Maltese wijnen werden destijds voornamelijk geëxporteerd naar Europa en Afrika. In de 20e eeuw werd de wijnproductie in Malta echter stopgezet vanwege een aantal factoren, waaronder droogte en ziekten in de wijngaarden. Pas in de jaren 80 werd de Maltese wijnproductie nieuw leven ingeblazen en sindsdien hebben de Maltese wijnen een gestage opmars gemaakt in de internationale wijnmarkt.

Maltese druivensoorten

De Maltese wijncultuur is trots op zijn eigen inheemse druivensoorten die zorgen voor unieke smaken en aroma's. Enkele van de meest populaire druivensoorten in Malta zijn:

Wijnhuizen om te bezoeken

Er zijn verschillende wijnhuizen verspreid over Malta waar je kunt genieten van een wijnproeverij en meer te weten kunt komen over de wijnproductie in Malta. Hier zijn enkele wijngaarden die je zeker moet bezoeken:

Marsovin Wines

Marsovin is een van de grootste wijnhuizen in Malta en heeft meer dan 400 hectare wijngaarden verspreid over het hele eiland. Ze produceren zowel rode als witte wijnen en hebben verschillende prijzen gewonnen voor hun kwaliteit. Het wijnhuis biedt rondleidingen en wijnproeverijen aan die je een kijkje geven in het wijnbereidingsproces.

Delicata Winery

Delicata Winery is een van de oudste wijnhuizen in Malta en bestaat al sinds 1907. Ze produceren een breed scala aan wijnen, waaronder enkele van de meest populaire wijnen van Malta. Het wijnhuis biedt rondleidingen en wijnproeverijen aan, waardoor het een populaire bestemming is voor toeristen.

Meridiana Wine Estate

Meridiana Wine Estate is een relatief nieuw wijnhuis in Malta, opgericht in 2005. Ze produceren premium wijnen van inheemse en internationale druivensoorten en hebben al meerdere prijzen gewonnen voor hun kwaliteit. Het wijnhuis biedt rondleidingen en wijnproeverijen aan, waarbij je kunt genieten van een prachtig uitzicht op de wijngaarden.

Maltese wijnen om te proberen

Als je Malta bezoekt, zijn er een aantal wijnen die je absoluut moet proberen. Hier zijn enkele van de beste Maltese wijnen:

De Maltese wijncultuur is een van de oudste ter wereld en biedt een unieke wijnervaring die je nergens anders kunt vinden. Met inheemse druivensoorten en een breed scala aan wijnhuizen om te bezoeken, is Malta een must-visit bestemming voor wijnliefhebbers. Dus waar wacht je nog op? Proef de heerlijke Maltese wijnen en ontdek de rijke geschiedenis van de wijnproductie in Malta.