Ontdek het mysterieuze Hal Saflieni Hypogeum in Malta

7 mei 2023
Ontdek het mysterieuze Hal Saflieni Hypogeum in Malta

Het Hal Saflieni Hypogeum is zonder twijfel een van de meest fascinerende en unieke archeologische vindplaatsen ter wereld. Gelegen op het prachtige eiland Malta, is dit prehistorische ondergrondse complex een onmisbare bestemming voor geschiedenisliefhebbers en nieuwsgierige reizigers. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de tijd en onthullen we de geheimen van het Hypogeum, van de ontdekking ervan tot de verbazingwekkende architectuur en mysterieuze vondsten.

Een toevallige ontdekking

Het Hypogeum werd in 1902 per ongeluk ontdekt tijdens bouwwerkzaamheden. Arbeiders stuitten op een verborgen ingang die leidde naar een reeks ondergrondse kamers en gangen. Oorspronkelijk werd het beschouwd als een eenvoudige begraafplaats, maar verdere opgravingen onthulden een veel complexer en intrigerender beeld van de prehistorische Maltese beschaving. In 1980 werd het Hypogeum uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed, waarmee het belang van deze uitzonderlijke archeologische vindplaats werd erkend.

Een architectonisch meesterwerk

Het Hypogeum is een architectonisch meesterwerk, bestaande uit drie niveaus die zijn uitgegraven in het kalksteen van het eiland. Het complex dateert uit de periode tussen 3600 en 2500 v.Chr., wat betekent dat het ouder is dan de Egyptische piramides en de meeste bekende oude monumenten. Het is het enige bekende prehistorische ondergrondse tempelcomplex ter wereld en getuigt van de buitengewone vaardigheden van de oude Maltese bouwers.

De drie niveaus van het Hypogeum zijn bekend als de bovenste, middelste en onderste niveaus. Het bovenste niveau is het oudste en bestaat voornamelijk uit natuurlijke grotten die zijn aangepast voor menselijk gebruik. Het middelste niveau is het meest uitgebreid en bevat een reeks kamers en gangen die zijn uitgegraven in de rots. Het onderste niveau is het meest raadselachtige en bevat een aantal onvoltooide kamers en gangen.

De kamers en gangen van het Hypogeum zijn zorgvuldig ontworpen, met gesneden pilaren, nissen en trappen die de ruimtes met elkaar verbinden. De bouwers gebruikten eenvoudige stenen werktuigen om het zachte kalksteen te bewerken, en het resultaat is een opmerkelijk bouwwerk dat zowel indrukwekkend als mysterieus is.

Een heilige plaats voor de doden

Het Hypogeum was niet alleen een architectonisch wonder, maar ook een heilige plaats voor de doden. Archeologen hebben de overblijfselen van ongeveer 7.000 individuen gevonden in de verschillende kamers en gangen van het complex. De lichamen werden waarschijnlijk in een zittende positie geplaatst, omringd door persoonlijke bezittingen en symbolen van status en rijkdom. De aanwezigheid van aardewerk, beeldjes en andere artefacten suggereert dat er mogelijk rituelen en ceremonies plaatsvonden in het Hypogeum.

Een van de meest opmerkelijke vondsten in het Hypogeum is het zogenaamde 'Slapende Dame' beeldje. Dit kleine terracotta beeldje toont een vrouw in een liggende positie, met haar armen gekruist over haar borst. Het beeldje is gevonden in een van de kamers van het Hypogeum en wordt gezien als een symbool van vruchtbaarheid en wedergeboorte. Het is nu te bewonderen in het Nationaal Archeologisch Museum van Malta.

Mysterieuze akoestische eigenschappen

Het Hypogeum staat ook bekend om zijn mysterieuze akoestische eigenschappen. In een van de kamers, bekend als de 'Oracle Chamber', produceert een zachte fluistering een krachtige echo die door het hele complex te horen is. Sommige onderzoekers geloven dat deze akoestische effecten opzettelijk zijn ontworpen door de oude Maltese bouwers, wellicht om spirituele ervaringen te versterken of om de illusie van goddelijke communicatie te creëren.

Bezoek het Hal Saflieni Hypogeum

Een bezoek aan het Hal Saflieni Hypogeum is een unieke en onvergetelijke ervaring. Vanwege de kwetsbaarheid van de site en de noodzaak om het te beschermen voor toekomstige generaties, zijn bezoekersaantallen beperkt tot slechts 80 personen per dag. Het is essentieel om vooraf te reserveren om teleurstelling te voorkomen. Rondleidingen worden aangeboden in verschillende talen en duren ongeveer anderhalf uur. Bezoekers moeten zich bewust zijn van de krappe ruimtes en lage plafonds in sommige delen van het complex.

Het Hypogeum is gemakkelijk te bereiken vanuit de hoofdstad Valletta en ligt op korte afstand van andere belangrijke archeologische vindplaatsen op Malta, zoals de megalithische tempels van Tarxien, Ggantija en Hagar Qim. Een bezoek aan deze fascinerende locaties zal je een dieper inzicht geven in de rijke en mysterieuze geschiedenis van dit prachtige eiland.

Het Hal Saflieni Hypogeum is een van de meest opmerkelijke en raadselachtige archeologische vindplaatsen op Malta en in de wereld. De complexe architectuur, mysterieuze vondsten en akoestische effecten maken het een unieke bestemming die niet mag worden gemist. Door vooraf te reserveren en deel te nemen aan een rondleiding, kun je dit ongelooflijke ondergrondse complex verkennen en een glimp opvangen van de wereld van de prehistorische Maltese beschaving.