Ontdek de betoverende Lower Barrakka Gardens op Malta

12 augustus 2023
Ontdek de betoverende Lower Barrakka Gardens op Malta

Als je op zoek bent naar een prachtige en rustige plek om te ontspannen tijdens je bezoek aan Malta, hoef je niet verder te zoeken dan de Lower Barrakka Gardens. Deze schilderachtige tuinen bevinden zich in de hoofdstad Valletta en bieden een adembenemend uitzicht op de Grand Harbour en de omliggende steden. In dit artikel ontdek je de geschiedenis, de flora en fauna, en de unieke bezienswaardigheden die de Lower Barrakka Gardens te bieden hebben.

Geschiedenis van de Lower Barrakka Gardens

De Lower Barrakka Gardens werden aangelegd in de 18e eeuw tijdens de Britse overheersing van Malta. Het doel van de tuinen was om een rustige en serene omgeving te creëren voor zowel de lokale bevolking als de bezoekers. De tuinen bevinden zich op het bastion van St. Christopher, dat deel uitmaakt van de vestingwerken van Valletta. Door de eeuwen heen hebben de tuinen diverse transformaties ondergaan, maar ze zijn altijd een favoriete plek gebleven voor zowel toeristen als lokale bewoners.

Flora en fauna in de Lower Barrakka Gardens

Een van de belangrijkste attracties van de Lower Barrakka Gardens is de verscheidenheid aan planten en bomen die er te vinden zijn. De tuinen zijn beplant met een mix van inheemse en exotische plantensoorten, waaronder palmbomen, oleanders, hibiscus en bougainvillea. Deze prachtige verzameling van flora zorgt voor een kleurrijke en geurige ervaring voor bezoekers die door de tuinen wandelen.

Bovendien is de Lower Barrakka Gardens een toevluchtsoord voor verschillende vogelsoorten. Het is niet ongewoon om trekvogels te zien rusten in de bomen of rond de fonteinen in de tuin. Vogelliefhebbers zullen genieten van het observeren van de verschillende soorten die in de tuinen te vinden zijn.

Bezienswaardigheden in de Lower Barrakka Gardens

Naast de prachtige flora en fauna zijn er ook enkele opmerkelijke bezienswaardigheden te vinden in de Lower Barrakka Gardens. Enkele van deze bezienswaardigheden zijn onder andere:

Het neoklassieke monument

In het midden van de tuin staat een opvallend neoklassiek monument, opgericht ter nagedachtenis aan Sir Alexander Ball. Ball was een Britse marineofficier en diplomaat die een cruciale rol speelde tijdens het beleg van Malta in 1800. Het monument werd ontworpen door de Maltese architect Giuseppe Bonavia en werd voltooid in 1810.

Het monument bestaat uit een ronde tempel met Ionische zuilen die een koepel ondersteunen. Binnenin de tempel staat een buste van Sir Alexander Ball, gemaakt door de beeldhouwer Vincenzo Dimech. Dit prachtige monument is een eerbetoon aan de bijdrage van Ball aan de Maltese geschiedenis en een populaire plek voor bezoekers om te stoppen en te bewonderen.

Het panoramisch uitzicht

Het meest indrukwekkende kenmerk van de Lower Barrakka Gardens is ongetwijfeld het panoramische uitzicht op de Grand Harbour en de omliggende steden. Vanaf het terras van de tuin kunnen bezoekers genieten van het uitzicht op de historische steden Vittoriosa, Senglea en Kalkara, die aan de andere kant van de haven liggen.

Dit uitzicht is vooral spectaculair tijdens zonsondergang, wanneer de zon langzaam achter de steden zakt en de lucht boven de haven in prachtige kleuren verandert. Het is een perfecte plek om te ontspannen na een lange dag sightseeing en om unieke foto's te maken van het Maltese landschap.

Het kanonschot

Een andere interessante attractie in de buurt van de Lower Barrakka Gardens is het dagelijkse kanonschot dat plaatsvindt bij de Saluting Battery, net boven de Upper Barrakka Gardens. Dit kanonschot was oorspronkelijk bedoeld om het begin en einde van de werkdag aan te geven voor de havenarbeiders, evenals om de aankomst en het vertrek van schepen te signaleren.

Tegenwoordig wordt het kanonschot nog steeds dagelijks afgevuurd om 12.00 uur en 16.00 uur, en het is een populaire toeristische attractie geworden. Vanaf de Lower Barrakka Gardens kun je het kanonschot horen en de rook zien opstijgen van de Saluting Battery.

De Lower Barrakka Gardens zijn een must-see voor iedereen die Valletta en Malta bezoekt. De combinatie van weelderige flora en fauna, historische bezienswaardigheden en adembenemende uitzichten maakt deze tuinen tot een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de schoonheid van het eiland. Of je nu een natuurliefhebber, geschiedenisfan of gewoon op zoek bent naar een rustige plek om even te ontsnappen, de Lower Barrakka Gardens zullen je niet teleurstellen.