Ontdek de adembenemende Ta' Cenc Cliffs op het eiland Malta

19 juni 2023
Ontdek de adembenemende Ta' Cenc Cliffs op het eiland Malta

Malta, een klein maar prachtig eiland gelegen in de Middellandse Zee, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en kristalheldere wateren. Naast de populaire toeristische attracties zoals de oude hoofdstad Mdina, de Blauwe Grot en de megalithische tempels van Ä gantija, biedt het eiland ook tal van natuurlijke wonderen en ongerepte landschappen. Een van de meest spectaculaire en onontgonnen juweeltjes van Malta zijn de Ta' Cenc Cliffs, gelegen aan de zuidkust van het eiland Gozo.

Wat maakt de Ta' Cenc Cliffs zo speciaal?

De Ta' Cenc Cliffs zijn een indrukwekkende reeks kliffen die zich uitstrekken langs de kust van het eiland Gozo, met een hoogte van maximaal 130 meter. Deze kliffen bieden een adembenemend uitzicht op de Middellandse Zee en de omliggende eilanden, waardoor ze een populaire bestemming zijn voor natuurliefhebbers, wandelaars en fotografen. Het gebied is ook een belangrijk toevluchtsoord voor verschillende bedreigde diersoorten, zoals de Maltese zeearend en de Europese stormvogel, waardoor het een belangrijk beschermd natuurgebied is.

De flora en fauna van Ta' Cenc Cliffs

De Ta' Cenc Cliffs zijn een belangrijk leefgebied voor veel unieke en zeldzame soorten planten en dieren. In het voorjaar en de herfst is het gebied een populaire stopplaats voor trekvogels, waaronder enkele zeldzame en bedreigde soorten zoals de Maltese zeearend en de Europese stormvogel. Daarnaast zijn de kliffen ook de thuisbasis van de unieke Maltese muurhagedis, die alleen op het eiland Malta en zijn buureiland Gozo voorkomt.

De kliffen zijn ook rijk aan een grote verscheidenheid aan planten, waaronder verschillende zeldzame en endemische soorten. Sommige van de meest opvallende planten die u kunt tegenkomen tijdens uw bezoek zijn de Maltese klokjesbloem, de Maltese rotskruiper en de nationale plant van Malta, de Maltese eeuwigdurende. Deze unieke flora draagt bij aan de schoonheid van het landschap en maakt de Ta' Cenc Cliffs een echt unieke bestemming.

Wandelen en genieten van het uitzicht

Een van de beste manieren om de Ta' Cenc Cliffs te ontdekken, is door een wandeling te maken langs de kustlijn. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar, variërend in moeilijkheidsgraad en lengte, zodat u kunt kiezen welke het beste bij uw niveau en voorkeuren past. Tijdens uw wandeling kunt u genieten van het adembenemende uitzicht op de Middellandse Zee, de omliggende eilanden en de indrukwekkende kliffen zelf. Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen, zodat u de vele vogelsoorten kunt observeren die in het gebied leven.

Een populaire wandelroute is de Ta' Cenc Circular Walk, die begint in het dorp Sannat en u langs de kliffen en door het prachtige landschap van het eiland Gozo voert. Deze route is ongeveer 6 kilometer lang en biedt een prachtig uitzicht op zowel de kliffen als de omliggende natuur.

Bijzondere plekken om te bezoeken

Tijdens uw bezoek aan de Ta' Cenc Cliffs zijn er enkele bijzondere plekken die u niet mag missen. Een daarvan is de Il-Kantra-lagune, een prachtige natuurlijke inham die wordt omgeven door steile kliffen en kristalhelder water. Deze lagune is de perfecte plek om te zwemmen, snorkelen of gewoon te ontspannen en te genieten van de schoonheid van de omgeving.

Een andere interessante plek om te bezoeken is de prehistorische Cart Ruts, mysterieuze parallelle groeven die in de rotsen zijn uitgesneden en die dateren uit de bronstijd. Hoewel hun exacte doel en oorsprong nog steeds een raadsel zijn, zijn deze Cart Ruts een fascinerend voorbeeld van het rijke erfgoed van Malta.

Hoe komt u bij de Ta' Cenc Cliffs?

De Ta' Cenc Cliffs zijn gemakkelijk bereikbaar vanuit de nabijgelegen dorpen Sannat en Ta' Cenc, die beide goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer vanaf de belangrijkste steden op het eiland Gozo. Als u met de auto reist, is er parkeergelegenheid beschikbaar bij het startpunt van de Ta' Cenc Circular Walk in Sannat.

De Ta' Cenc Cliffs zijn een van de verborgen schatten van Malta, die u zeker moet bezoeken tijdens uw reis naar dit prachtige eiland. Met hun adembenemende uitzichten, unieke flora en fauna en fascinerende historische bezienswaardigheden, zijn de kliffen een perfecte bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en iedereen die op zoek is naar een rustige en ongerepte omgeving.