Het betoverende Blue Window op het eiland Gozo in Malta

27 juni 2023
Het betoverende Blue Window op het eiland Gozo in Malta

Gozo is een van de drie bewoonde eilanden van de Maltese archipel en staat bekend om zijn idyllische landschappen, rijke geschiedenis en charmante karakter. Een van de meest iconische bezienswaardigheden van dit prachtige eiland is het beroemde Blue Window, of "Tieqa tad-Dwejra" zoals het lokaal bekend staat. In deze blogpost nemen we je mee op een virtuele reis naar dit spectaculaire natuurwonder en geven we je alle informatie die je nodig hebt om een bezoek te plannen.

Wat is het Blue Window?

Het Blue Window was een natuurlijke boog van kalksteen die zich over het glinsterende water van de Middellandse Zee uitstrekte. Deze indrukwekkende formatie werd gevormd door eeuwen van erosie door wind en golven en was een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden op Gozo. Helaas is het Blue Window in 2017 ingestort na een zware storm, maar de schoonheid en het unieke karakter van de locatie blijven bezoekers aantrekken.

De geschiedenis van het Blue Window

Experts schatten dat het Blue Window ongeveer 500 jaar geleden is ontstaan door de geleidelijke erosie van de kalkstenen kliffen. Deze fantastische natuurlijke boog was een essentieel onderdeel van het landschap van het eiland en een belangrijk symbool van de natuurlijke schoonheid van Malta. Het Blue Window was niet alleen een toeristische attractie, maar ook een belangrijk onderdeel van de lokale folklore en cultuur.

Het Blue Window werd vaak gebruikt als een filmlocatie en is te zien in talloze films en televisieseries. Een van de bekendste voorbeelden is de HBO-serie "Game of Thrones", waar het Blue Window in de eerste aflevering van het eerste seizoen te zien is.

Waarom is het Blue Window ingestort?

In maart 2017 heeft een intense storm met sterke wind en krachtige golven het Blue Window doen instorten. Hoewel dit verlies aanvankelijk een schok was voor zowel de lokale bevolking als toeristen, was het niet geheel onverwacht. Geologen hadden al jaren gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een instorting, aangezien de erosie die het Blue Window had gevormd, nog steeds doorging en de structuur geleidelijk verzwakte.

Wat is er nu nog te zien op de locatie van het Blue Window?

Ondanks het verlies van het Blue Window, blijft de locatie, Dwejra Bay, een van de meest opmerkelijke plekken op Gozo. Er zijn nog steeds tal van activiteiten en bezienswaardigheden die je kunt verkennen, waaronder:

Dwejra Bay

Dwejra Bay is de thuisbasis van enkele van de meest indrukwekkende rotsformaties, inhammen en grotten op het eiland. Je kunt hier wandelen langs de kustlijn en genieten van het adembenemende uitzicht op de Middellandse Zee. De baai is ook een ideale plek om te zwemmen, snorkelen en duiken, met kristalhelder water en een overvloed aan zeeleven.

Fungus Rock

Fungus Rock, of "Il-Gebla tal-General" in het Maltees, is een andere iconische rotsformatie in Dwejra Bay. Deze massieve kalkstenen rots rijst 60 meter boven de zeespiegel uit en dankt zijn naam aan een zeldzame plant die er groeit, die vroeger werd gebruikt voor medicinale doeleinden. Fungus Rock is alleen bereikbaar per boot en is een beschermd natuurgebied.

Dwejra Tower

Dwejra Tower is een kleine wachttoren gebouwd in 1652 door de Orde van Sint-Jan en staat op een klif met uitzicht op de baai. De toren is gerestaureerd en nu open voor het publiek, waardoor bezoekers een glimp kunnen opvangen van de geschiedenis van het eiland en een panoramisch uitzicht op de omliggende kustlijn.

Inland Sea

De Inland Sea, of "Il-Qawra" in het Maltees, is een kleine lagune die is gescheiden van de open zee door een smalle tunnel in de rotsen. Deze unieke plek is populair bij duikers, die de tunnel kunnen verkennen en genieten van het rijke onderwaterleven. Het is ook een uitstekende locatie om te zwemmen en te zonnebaden.

Hoe bereik je Dwejra Bay?

Dwejra Bay ligt aan de westkust van Gozo, op ongeveer 20 minuten rijden van de hoofdstad Victoria. Er zijn verschillende manieren om de baai te bereiken:

Hoewel het verlies van het Blue Window een onmiskenbaar verlies is voor het eiland Gozo, blijft Dwejra Bay een van de meest adembenemende en fascinerende locaties van Malta. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen dag aan zee, een avontuurlijke duikexpeditie of een wandeling door de geschiedenis, Dwejra Bay heeft voor elk wat wils. Plan vandaag nog je bezoek en ontdek de wonderen van dit unieke gebied.