Geniet van de Maltese gastronomie tijdens een foodtour

28 mei 2023
Geniet van de Maltese gastronomie tijdens een foodtour

Als je een reis plant naar het zonnige eiland Malta, mag je de kans om de heerlijke en authentieke Maltese keuken te proeven zeker niet missen. Een foodtour is de perfecte manier om de lokale culinaire hoogstandjes te ontdekken en te genieten van de rijke smaken en tradities die dit prachtige eiland te bieden heeft. In dit blog delen we een overzicht van de Maltese gastronomie en een aantal geweldige plekken die je tijdens je foodtour kunt bezoeken. Dus pak je vork (en je wandelschoenen) en laten we beginnen!

De Maltese keuken

De Maltese keuken heeft een lange en gevarieerde geschiedenis en is beïnvloed door de vele culturen die door de eeuwen heen hun stempel op het eiland hebben gedrukt. De keuken is een smeltkroes van mediterrane smaken met invloeden uit Italië, Noord-Afrika, en het Midden-Oosten. Veel gerechten zijn gebaseerd op verse, lokale ingrediënten zoals vis, groenten, en fruit. Typische Maltese gerechten zijn onder andere:

Begin je foodtour in Valletta

Begin je culinaire avontuur in de Maltese hoofdstad Valletta, waar je de lokale keuken kunt verkennen in de vele restaurants, cafés, en straatkraampjes. Een bezoek aan de Is-Suq Tal-Belt mag niet ontbreken tijdens je foodtour. Deze overdekte markt, gelegen in een prachtig gerestaureerd gebouw uit de 19e eeuw, biedt een breed scala aan lokale producten, vers voedsel, en heerlijke delicatessen. Proef hier enkele van de beste Maltese kazen, olijven, en wijnen, en geniet van de bruisende sfeer.

Wanneer je in Valletta bent, mag je zeker de traditionele Maltese zoetigheden niet missen. Breng een bezoek aan Dolceria Croce Bonaci voor een selectie van heerlijke gebakjes, zoals kannoli (een krokant deegrolletje gevuld met zoete ricotta), qaghaq tal-ghasel (honingringen), en helwa tat-tork (een zoete sesampasta).

Verdere verkenning: Mdina en Rabat

Vervolg je foodtour naar de oude stad Mdina en het nabijgelegen Rabat. In Mdina, ook wel bekend als de 'Stille Stad', kun je genieten van een prachtig uitzicht over het eiland terwijl je door de smalle straatjes en steegjes wandelt. In Rabat vind je Crystal Palace, een kleine pastizzeria waar je de beste pastizzi van het eiland kunt proeven. Zorg ervoor dat je hier een stop maakt om te genieten van deze heerlijke, hartige snack!

Nog een geweldige plek om te bezoeken in Rabat is Ta' Giezu, een traditionele Maltese bakkerij waar je onder andere heerlijk Maltees brood en ftira (een platbrood met vulling) kunt proeven.

Ontdek de smaken van Marsaxlokk en de omliggende dorpen

Marsaxlokk is een pittoresk vissersdorp aan de zuidoostelijke kust van Malta en een populaire bestemming voor zowel toeristen als locals. Op zondag is er een levendige vismarkt waar je de vangst van de dag kunt kopen. Dit is ook de perfecte plek om verse, lokale visgerechten te proeven in de vele gezellige restaurants aan de waterkant. Bestel een bord met lampuki (dorado) of een traditionele aljotta om te genieten van de authentieke Maltese keuken.

In de omliggende dorpen van Marsaxlokk vind je tal van agriturismo's en wijnhuizen, waar je kunt genieten van heerlijke wijnen en lokale producten, zoals olijfolie en honing. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Tal-Massar Winery om te genieten van een wijnproeverij met een prachtig uitzicht over de wijngaarden.

Afsluiten met een diner in Mellieha

Eindig je foodtour in het charmante stadje Mellieha, gelegen in het noordwesten van Malta. Hier vind je een aantal uitstekende restaurants waar je kunt genieten van een heerlijk diner met uitzicht op de Middellandse Zee en het prachtige landschap. Een aanrader is Tas-Sellum, een restaurant dat bekend staat om zijn uitstekende visgerechten en traditionele Maltese specialiteiten, zoals stuffat tal-fenek en bragioli (gevulde rundvleesrolletjes).

Een foodtour door Malta is een geweldige manier om de rijke culinaire tradities en smaken van dit prachtige eiland te ontdekken. Van de bruisende markten in Valletta tot de rustige wijngaarden en schilderachtige vissersdorpen, er is voor elk wat wils. Dus waar wacht je nog op? Boek je reis naar Malta en geniet van een onvergetelijke culinaire ervaring!