Een bezoek aan St. Paul's Cathedral op Malta: geschiedenis en hoogtepunten

5 september 2023
Een bezoek aan St. Paul's Cathedral op Malta: geschiedenis en hoogtepunten

Als je Malta bezoekt, mag een bezoek aan de St. Paul's Cathedral niet ontbreken. Deze kathedraal, gelegen in de stad Mdina, is een van de meest iconische bezienswaardigheden op het eiland. Het is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. In deze blogpost zullen we de geschiedenis van de kathedraal verkennen en enkele van de hoogtepunten van het interieur bespreken.

Geschiedenis van de St. Paul's Cathedral

De St. Paul's Cathedral werd gebouwd op de plek waar een oudere kerk stond die in 1693 was verwoest door een aardbeving. De bouw van de nieuwe kathedraal begon in 1697 en werd voltooid in 1702. De kathedraal is vernoemd naar de apostel Paulus, die volgens de overlevering in Malta schipbreuk leed in 60 na Christus.

De kathedraal werd ontworpen door de Maltese architect Lorenzo Gafa en de Italiaanse architect Francesco Buonamici. Het interieur van de kathedraal is versierd met prachtige fresco's en schilderijen van enkele van de beste kunstenaars uit de barokperiode, waaronder Mattia Preti en Antoine de Favray.

In de 18e eeuw werd de kathedraal gerenoveerd en uitgebreid onder leiding van de architect Giuseppe Bonnici. De uitbreiding omvatte de toevoeging van een klokkentoren en een nieuwe voorgevel. In de 20e eeuw werd de kathedraal opnieuw gerenoveerd en werden enkele van de fresco's en schilderijen gerestaureerd.

Hoogtepunten van het interieur

Als je de kathedraal betreedt, valt meteen de prachtige barokke architectuur op. Het interieur is versierd met marmeren zuilen, pilasters en beelden, en het plafond is versierd met prachtige fresco's. Hier zijn enkele van de hoogtepunten van het interieur:

# Het altaar

Het altaar van de kathedraal is een van de meest opvallende kenmerken. Het is gemaakt van marmer en versierd met vergulde beelden en reliëfs. Het altaarstuk is een schilderij van de apostel Paulus, geschilderd door Mattia Preti.

# De kapellen

De kathedraal heeft verschillende kapellen die elk zijn gewijd aan een heilige of een bepaald thema. Een van de meest opvallende kapellen is de kapel van St. Paulus, waar zich een relikwie van de apostel bevindt. De kapel is versierd met fresco's van Mattia Preti en beelden van heiligen.

# De koepel

De koepel van de kathedraal is een ander opvallend kenmerk. Het is versierd met fresco's van Antoine de Favray en stelt de Hemelvaart van de Maagd Maria voor. De fresco's zijn prachtig van kleur en detail en zijn een van de hoogtepunten van het interieur.

# Het orgel

Het orgel van de kathedraal is een van de grootste en meest indrukwekkende in Malta. Het orgel heeft meer dan 2000 pijpen en wordt nog steeds gebruikt tijdens kerkdiensten en concerten.

Bezoek St. Paul's Cathedral

De St. Paul's Cathedral is dagelijks geopend voor bezoekers en er is geen toegangsprijs. Als je de kathedraal bezoekt, moet je er rekening mee houden dat het een heilige plek is en dat je gepaste kleding moet dragen. Dit betekent dat je schouders en knieën bedekt moeten zijn.

Als je de kathedraal bezoekt, is het aan te raden om een rondleiding te boeken. De rondleidingen worden gegeven door deskundige gidsen die je meer kunnen vertellen over de geschiedenis en de kunstwerken van de kathedraal. Je kunt ook een audiogids huren als je liever zelfstandig de kathedraal wilt verkennen.

St. Paul's Cathedral op Malta is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur en heeft een rijke geschiedenis. Het interieur is versierd met prachtige fresco's en schilderijen van enkele van de beste kunstenaars uit de barokperiode. Als je Malta bezoekt, mag een bezoek aan de kathedraal niet ontbreken. Het is een heilige plek, dus vergeet niet gepaste kleding te dragen. Boek een rondleiding om het meeste uit je bezoek te halen en meer te weten te komen over de geschiedenis en kunstwerken van de kathedraal.