De mooiste architectuur van Malta

8 september 2023
De mooiste architectuur van Malta

Malta is een eiland dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis en het is een prachtige bestemming voor liefhebbers van architectuur. De architectuur van Malta is een mix van verschillende invloeden en stijlen, waaronder barok, gotisch, neoklassiek en modern. In deze blog post gaan we de mooiste architectuur van Malta verkennen.

De Grandmaster’s Palace

Het Grandmaster’s Palace is een prachtig gebouw in het hart van Valletta, de hoofdstad van Malta. Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als een paleis voor de grootmeester van de Orde van Malta, en later diende het als residentie van de Britse gouverneurs. Tegenwoordig is het de residentie van de president van Malta en huisvest het verschillende ministeries.

Het paleis is gebouwd in de barokstijl en heeft een prachtige gevel met balkons en sierlijke versieringen. Er zijn verschillende kamers te bezoeken, waaronder de troonzaal, de ontvangsthal en de wapenkamer. Het interieur van het paleis is net zo indrukwekkend als de buitenkant, met prachtige fresco's en meubels uit de 18e eeuw.

De Sint-Janscokathedraal

De Sint-Janscokathedraal is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Valletta. Het is gebouwd in de barokstijl en heeft een prachtige gevel met beelden van heiligen en sierlijke versieringen. Het interieur is net zo indrukwekkend, met prachtige fresco's en beeldhouwwerken, waaronder werken van Caravaggio.

De kathedraal werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw en diende als de kerk van de Orde van Malta. Het werd later gerenoveerd in de 17e eeuw en kreeg zijn huidige uiterlijk. Het is een van de belangrijkste religieuze gebouwen van Malta en een must-see voor elke bezoeker van het eiland.

De Hal Saflieni Hypogeum

De Hal Saflieni Hypogeum is een uniek ondergronds complex dat dateert uit het Neolithicum. Het werd ontdekt in 1902 en is sindsdien een belangrijke archeologische vindplaats. Het complex bestaat uit verschillende kamers en gangen die uit de rotsen zijn gehouwen.

Het hypogeum werd waarschijnlijk gebruikt als begraafplaats, maar er zijn ook aanwijzingen dat het werd gebruikt voor religieuze doeleinden. Het is een van de oudste en meest indrukwekkende bouwwerken van Malta en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Mosta Rotunda

De Mosta Rotunda is een van de meest opvallende gebouwen van Malta. Het is een kerk met een enorme koepel die van ver te zien is. De kerk werd gebouwd in de 19e eeuw en is gebaseerd op het Pantheon in Rome.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er een bom op de kerk gegooid, maar deze ontplofte niet en viel door de koepel naar binnen. De kerk werd beschouwd als een wonder en er werden geen slachtoffers gemeld.

De Upper Barrakka Gardens

De Upper Barrakka Gardens zijn een van de mooiste plekken van Valletta. Het is een park met prachtig uitzicht op de Grand Harbour en de Three Cities. Het park werd oorspronkelijk aangelegd als een tuin voor de ridders van de Orde van Malta, maar is nu open voor het publiek.

In het park staan verschillende standbeelden en monumenten, waaronder het standbeeld van Sir Winston Churchill. Er is ook een terras waar bezoekers kunnen genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving.

De Tarxien Tempels

De Tarxien Tempels zijn een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Malta. Ze dateren uit het Neolithicum en werden gebruikt voor religieuze doeleinden. De tempels zijn uitgehouwen uit de rotsen en hebben prachtige versieringen en reliëfs.

De tempels zijn een van de best bewaarde prehistorische bouwwerken van Malta en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Conclusion

Malta is een eiland vol prachtige architectuur. Of je nu geïnteresseerd bent in barokke kerken, prehistorische tempels of unieke ondergrondse complexen, Malta heeft voor elk wat wils. De Grandmaster’s Palace, de Sint-Janscokathedraal, de Hal Saflieni Hypogeum, de Mosta Rotunda, de Upper Barrakka Gardens en de Tarxien Tempels zijn slechts enkele voorbeelden van de prachtige architectuur van Malta. Een bezoek aan deze gebouwen is een must voor elke liefhebber van architectuur en geschiedenis.