De Beste Tuinen van Malta: Een Oase van Rust en Natuurlijke Schoonheid

15 augustus 2023
De Beste Tuinen van Malta: Een Oase van Rust en Natuurlijke Schoonheid

Malta, een klein eiland gelegen in de Middellandse Zee, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige stranden en levendige cultuur. Maar wat velen misschien niet weten, is dat Malta ook een aantal van de meest fascinerende tuinen van Europa heeft. Deze groene oases bieden een rustige ontsnapping aan de drukte van het dagelijkse leven en onthullen de ware schoonheid van de Maltese natuur. In dit blogartikel zullen we de beste tuinen van Malta verkennen, elk met zijn eigen unieke charme en aantrekkingskracht.

1. San Anton Gardens

Gelegen in Attard, in het hart van Malta, zijn de San Anton Gardens ongetwijfeld een van de meest populaire en geliefde tuinen van het eiland. Ze zijn aangelegd in de 17e eeuw rond het San Anton Paleis, de officiële residentie van de president van Malta. Deze prachtige tuinen staan bekend om hun weelderige vegetatie, grote verscheidenheid aan planten en bomen, en vredige sfeer.

San Anton Gardens zijn zorgvuldig onderhouden en bieden een adembenemend uitzicht op een grote verscheidenheid aan bloemen, struiken en bomen, waaronder enkele zeldzame soorten. Een van de meest opvallende kenmerken van de tuinen is de aanwezigheid van een aantal klassieke standbeelden en fonteinen, die een vleugje elegantie en grandeur toevoegen.

2. Argotti Botanic Gardens

Argotti Botanic Gardens, gelegen in Floriana, net buiten de hoofdstad Valletta, zijn een echt paradijs voor natuurliefhebbers. Deze botanische tuinen zijn opgericht in de 18e eeuw en waren oorspronkelijk bedoeld voor de ridders van St. John om hun kennis over medicinale planten en kruiden te vergroten.

Tegenwoordig is Argotti Botanic Gardens een centrum voor onderzoek, conservatie en onderwijs, en biedt het een fascinerende verzameling van inheemse en exotische planten. Een van de meest opvallende kenmerken van deze tuinen is de uitgebreide verzameling cactussen en vetplanten, die een unieke en exotische sfeer creëren.

3. Palazzo Parisio Gardens

Palazzo Parisio, gelegen in het pittoreske dorpje Naxxar, is een prachtig barok paleis omringd door weelderige tuinen. Deze tuinen zijn zorgvuldig ontworpen en onderhouden en bieden een adembenemend uitzicht op een grote verscheidenheid aan planten, bomen en bloemen.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Palazzo Parisio Gardens is de symmetrische lay-out, die een gevoel van harmonie en evenwicht creëert. Daarnaast zijn er verschillende met pergola's overdekte paden, fonteinen en standbeelden die de tuinen een romantische en betoverende sfeer geven.

4. Buskett Gardens

Buskett Gardens, gelegen in de buurt van Rabat en Mdina, zijn de enige semi-natuurlijke bossen van Malta en een van de groenste gebieden van het eiland. Deze tuinen zijn aangelegd door de ridders van St. John in de 16e eeuw en dienden oorspronkelijk als jachtgebied.

Tegenwoordig zijn Buskett Gardens een populaire plek voor wandelaars, natuurliefhebbers en gezinnen die op zoek zijn naar een ontspannen dag in de natuur. De tuinen bestaan uit een mix van inheemse en geïmporteerde bomen, waaronder steeneiken, cipressen, sinaasappel- en citroenbomen. Buskett Gardens is ook een belangrijke habitat voor verschillende soorten vogels, waardoor het een ideale locatie is voor vogelspotters.

5. Ta' Qali National Park

Ta' Qali National Park, gelegen in het centrale deel van Malta, was ooit een Britse luchtmachtbasis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd het gebied omgevormd tot een nationaal park en is het sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste groene ruimtes van het eiland.

Ta' Qali National Park biedt een mix van formele tuinen en natuurlijke landschappen, met een grote verscheidenheid aan bomen, struiken en bloemen. Er zijn ook verschillende recreatieve faciliteiten, waaronder speeltuinen, picknickplaatsen en sportvelden, waardoor het park een perfecte bestemming is voor gezinnen en sportliefhebbers.

6. Chinese Garden of Serenity

De Chinese Garden of Serenity, gelegen in Santa Lucija, is een unieke en rustige tuin die de principes van het Chinese tuinontwerp belichaamt. Deze tuin, geopend in 1997, is ontworpen om een gevoel van rust en harmonie te creëren en dient als een rustige ontsnapping uit de drukte van het dagelijkse leven.

Kenmerkend voor de Chinese Garden of Serenity zijn de zorgvuldig aangelegde paden, bruggen, vijvers en paviljoens, die allemaal symbool staan voor verschillende aspecten van het leven en de natuur. Het is een ideale plek om te ontspannen, te mediteren of gewoon te genieten van de natuurlijke schoonheid van de omgeving.

De tuinen van Malta bieden een unieke kans om de natuurlijke schoonheid van het eiland te ontdekken en te genieten van de rust en sereniteit die deze groene oases bieden. Of je nu een natuurliefhebber bent, een geschiedenis- of cultuurfanaat, of gewoon op zoek bent naar een rustige plek om te ontspannen, de beste tuinen van Malta zullen je zeker betoveren en inspireren.