De beste restaurants van Malta: een culinaire reis om nooit te vergeten

7 juli 2023
De beste restaurants van Malta: een culinaire reis om nooit te vergeten

Malta, een klein eiland in de Middellandse Zee, heeft een rijke culturele geschiedenis en een diverse keuken die de smaakpapillen van elke fijnproever tevreden zal stellen. In dit artikel nemen we je mee op een culinaire reis naar de beste restaurants op Malta, waar je kunt genieten van heerlijke gerechten en een onvergetelijke eetervaring.

1. Ta' Kris Restaurant

Ta' Kris is gelegen in het hart van Sliema en staat bekend om zijn gezellige sfeer en authentieke Maltese gerechten. Chef-kok en eigenaar Kris Calleja, die het restaurant al meer dan 20 jaar runt, maakt gebruik van verse, lokale ingrediënten om traditionele Maltese gerechten te bereiden met een moderne twist. Enkele aanraders van het menu zijn het Maltese konijn, de bragioli (Maltese rundvleesrolletjes) en de aljotta (vissoep). Vergeet niet om hun uitstekende wijnkaart te verkennen, met een ruime keuze aan lokale en internationale wijnen.

2. Il-Horza

Il-Horza is een intiem restaurant gelegen in een prachtig gerestaureerd 19e-eeuws gebouw in Valletta. De sfeer is romantisch en ontspannen, en het menu biedt een mix van moderne mediterrane gerechten en lokale Maltese specialiteiten. De chef-kok, Martin Camilleri, maakt gebruik van verse, seizoensgebonden ingrediënten om smaakvolle en creatieve gerechten te maken, zoals de ravioli gevuld met lam en de zeebaars met kappertjes en olijven. Il-Horza is een perfecte keuze voor een speciale avond uit of een intiem diner bij kaarslicht.

3. Rubino

In de historische stad Valletta vind je Rubino, een charmant en elegant restaurant dat al meer dan een eeuw bestaat. Rubino staat bekend om zijn fijne Italiaanse en Maltese keuken, met een focus op verse vis en zeevruchten. Het menu wisselt regelmatig, maar enkele hoogtepunten zijn de linguine met zee-egels, de risotto met inktvisinkt en de gegrilde tonijn met een heerlijke citroen-kappertjes saus. De wijnkaart biedt een uitgebreide selectie van lokale en Italiaanse wijnen, en de attente bediening maakt de eetervaring compleet.

4. De Mondion

Gelegen in het luxueuze Xara Palace Relais & Châteaux hotel in Mdina, biedt De Mondion een verfijnde eetervaring met een adembenemend uitzicht op het eiland. De chef-kok, Kevin Bonello, combineert mediterrane smaken met lokale ingrediënten om prachtig gepresenteerde en smaakvolle gerechten te creëren. De inktvis met chorizo en de langzaam gegaarde lamsbout zijn slechts enkele voorbeelden van de culinaire hoogstandjes die je hier kunt verwachten. De wijnkaart is indrukwekkend, met meer dan 300 wijnen uit de hele wereld om uit te kiezen.

5. Guze Bistro

Guze Bistro, gelegen in een charmant, 16e-eeuws gebouw in Valletta, is een klein, familiebedrijf restaurant dat een warme en gastvrije sfeer biedt. Chef-kok Joseph Cassar heeft een passie voor het gebruik van lokale en biologische ingrediënten en creëert heerlijke en innovatieve gerechten. Het menu biedt een mix van mediterrane en Maltese favorieten, zoals de gegrilde octopus en de gevulde kwartel. De wijnkaart is zorgvuldig samengesteld en biedt een mooie selectie van wijnen uit de Middellandse Zee.

6. Tarragon

Tarragon, gelegen in het pittoreske stadje St. Paul's Bay, wordt beschouwd als een van de beste visrestaurants op Malta. Chef-kok Marvin Gauci, bekroond met meerdere prijzen, staat aan het roer van deze keuken en zorgt voor een uitmuntende culinaire ervaring. Gerechten zoals de verse oesters, gegrilde langoustines en de zeebaars in zoutkorst zijn enkele van de niet te missen hoogtepunten. Het restaurant biedt daarnaast een prachtig uitzicht op de baai en heeft een uitgebreide wijnkaart met zowel lokale als internationale wijnen.

7. Noni

Noni, gelegen in Valletta, is een unieke eetervaring die de smaken van Malta en de Middellandse Zee combineert met een eigentijdse flair. Het restaurant, gevestigd in een prachtig gerestaureerd gebouw, straalt elegantie en stijl uit. Chef-kok en eigenaar Jonathan Brincat heeft een indrukwekkend culinair cv en creëert heerlijke gerechten zoals de ravioli gevuld met gamba's en de kalfswangetjes met puree van pastinaak. De wijnkaart is even indrukwekkend en biedt een breed scala aan keuzes om je culinaire ervaring te complementeren.

8. Legligin

Gevestigd in een gewelfde kelder in Valletta, biedt Legligin een unieke en intieme eetervaring. Dit wijnbar-restaurant staat bekend om zijn Maltese en mediterrane tapas, het perfecte formaat om te delen en te genieten van een verscheidenheid aan smaken en texturen. Enkele populaire gerechten zijn de Maltese worst, de gegrilde halloumi en de gevulde champignons. Legligin heeft ook een uitgebreide wijnkaart, zorgvuldig samengesteld om bij de heerlijke tapas te passen.

9. La Buona Trattoria del Nonno

Dit charmante en rustieke restaurant ligt in het hart van St. Julian's en biedt een authentieke Italiaanse eetervaring. La Buona Trattoria del Nonno staat bekend om zijn houtgestookte pizza's en huisgemaakte pasta's, zoals de tagliatelle met truffel en porcini. Daarnaast zijn er ook heerlijke vis- en vleesgerechten verkrijgbaar, zoals de zeebaars met venkel en sinaasappel en de ossobuco alla Milanese. Een zorgvuldig samengestelde wijnkaart en vriendelijke bediening maken de ervaring compleet.

10. Palazzo Preca

Palazzo Preca, gelegen in het historische centrum van Valletta, is een familiebedrijf restaurant dat bekend staat om zijn verfijnde mediterrane keuken. De zussen Ramona en Roberta Preca, die het restaurant runnen, hebben een passie voor het creëren van heerlijke en innovatieve gerechten met behulp van verse, lokale ingrediënten. De gegrilde zeebaars, de konijnenschotel en de huisgemaakte ravioli zijn slechts enkele van de niet te missen gerechten op het menu. Het prachtige interieur en de uitstekende wijnkaart maken van Palazzo Preca een perfecte keuze voor een speciale avond uit.

Malta is een paradijs voor fijnproevers en biedt een scala aan verleidelijke eetgelegenheden. Van traditionele Maltese gerechten tot innovatieve mediterrane creaties, de beste restaurants van Malta bieden een onvergetelijke culinaire reis voor iedereen die het eiland bezoekt.