De beste musea van Malta

9 augustus 2023
De beste musea van Malta

Malta, een klein eiland in de Middellandse Zee, is een schatkamer van cultuur, geschiedenis en kunst. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie, is het geen verrassing dat Malta talloze musea herbergt die een breed scala aan onderwerpen en tijdperken beslaan. In dit artikel ontdekken we de beste musea van Malta, waar je alles kunt leren over de fascinerende geschiedenis van dit unieke eiland.

Het Nationaal Museum voor Archeologie

Het Nationaal Museum voor Archeologie, gelegen in Valletta, de hoofdstad van het eiland, is een must-visit voor iedereen die geïnteresseerd is in de prehistorie van Malta. Het museum is gehuisvest in het prachtige Auberge de Provence, een historisch gebouw uit de 16e eeuw, en biedt een uitgebreide collectie artefacten die dateren uit de prehistorie tot de Romeinse tijd.

De collectie van het museum omvat fascinerende objecten zoals de 'Slapende Dame', een terracotta beeldje dat dateert uit het neolithische tijdperk, en het bronzen 'Dancing Girl' beeldje uit de Tarxien-tempels. Andere hoogtepunten zijn de indrukwekkende collectie prehistorische aardewerk, prehistorische beeldhouwkunst en Romeinse mozaïeken.

Het Grootmeesterspaleis en de Armoury

Een van de meest opvallende gebouwen in Valletta is het Grootmeesterspaleis, dat ooit het huis was van de Grootmeester van de Orde van Sint-Jan, een ridderorde die Malta regeerde van 1530 tot 1798. Het paleis is nu de residentie van de president van Malta en herbergt ook een museum gewijd aan de geschiedenis van de Orde van Sint-Jan en het leven in Malta onder hun heerschappij.

In het paleis vind je prachtige staatszalen met indrukwekkende fresco's, wandtapijten en schilderijen, evenals het Armoury, een indrukwekkende collectie wapens en harnassen uit de tijd van de ridders. Hoogtepunten van de Armoury-collectie zijn onder andere sierlijke zwaarden, kruisbogen en harnassen die ooit toebehoorden aan de Grootmeesters van de Orde.

Het Fort St. Elmo en het Nationaal Oorlogsmuseum

Fort St. Elmo, gelegen aan de punt van Valletta, is een indrukwekkend 16e-eeuws fort dat een cruciale rol speelde in de Grote Beleg van Malta in 1565, toen de Ottomaanse troepen probeerden het eiland te veroveren. Het fort, dat onlangs is gerestaureerd, is nu de thuisbasis van het Nationaal Oorlogsmuseum, dat de militaire geschiedenis van Malta documenteert vanaf de middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog.

De collectie van het museum omvat historische wapens, uniformen, medailles en andere militaire memorabilia, evenals interactieve tentoonstellingen en audiovisuele presentaties die bezoekers een diepgaand inzicht geven in de strategische betekenis van Malta in de loop van de geschiedenis. Een van de meest opmerkelijke stukken in het museum is het George Cross, de hoogste civiele onderscheiding voor moed, die in 1942 door koning George VI aan het Maltese volk werd toegekend voor hun moed en vastberadenheid tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Domus Romana (Romeins Huis)

In de stad Rabat, net buiten de oude hoofdstad van Malta, Mdina, ligt het Domus Romana, een Romeinse villa die dateert uit de 1e eeuw voor Christus. Oorspronkelijk ontdekt in 1881, biedt het Domus Romana een fascinerend inzicht in het dagelijks leven in het oude Romeinse Malta.

Het museum bevat prachtig bewaard gebleven mozaïekvloeren, Romeinse beelden en artefacten die zijn opgegraven op de site, evenals een reconstructie van de villa en de omliggende tuinen. Bezoekers kunnen ook de overblijfselen van het huis zelf verkennen, inclusief de overblijfselen van de baden, eetzalen en woonruimtes.

Het Hypogeum van Ħal Saflieni

Het Hypogeum van Ħal Saflieni, gelegen in de stad Paola, is een uniek prehistorisch monument dat dateert uit ongeveer 4000 voor Christus. Dit ondergrondse complex, dat werd gebruikt als begraafplaats en heiligdom, bestaat uit drie niveaus die zijn uitgehouwen in de zachte kalksteen van het eiland. Het Hypogeum is een van de meest indrukwekkende en best bewaarde prehistorische sites ter wereld en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bezoekers kunnen het Hypogeum alleen bezoeken als onderdeel van een rondleiding, die vooraf moet worden geboekt vanwege de beperkte toegang tot de site om het delicate microklimaat te beschermen. Tijdens de rondleiding krijgen bezoekers de kans om de indrukwekkende kamers en gangen van het complex te verkennen, evenals de prachtige muurschilderingen en sculpturen die zijn ontdekt op de site.

Malta biedt een schat aan musea die een fascinerend inzicht bieden in de rijke geschiedenis en cultuur van het eiland. Of je nu geïnteresseerd bent in prehistorische tempels, de riddertijd, oorlogsgeschiedenis of Romeinse architectuur, er is voor elk wat wils in de beste musea van Malta. Vergeet niet om deze indrukwekkende locaties toe te voegen aan je reisroute wanneer je het prachtige eiland Malta bezoekt.