De beste kastelen van Malta: Een reis door de tijd

13 juni 2023
De beste kastelen van Malta: Een reis door de tijd

Het eiland Malta, gelegen in het hart van de Middellandse Zee, is een land met een rijke geschiedenis en een fascinerend cultureel erfgoed. Een van de meest opvallende kenmerken van Malta's verleden zijn de indrukwekkende kastelen die verspreid liggen over het landschap. Deze kastelen getuigen van de vele periodes van overheersing die Malta heeft meegemaakt, van de Feniciërs en Romeinen tot de Arabieren, Normandiërs en uiteindelijk de Ridders van de Orde van Sint-Jan. In deze blogpost zullen we enkele van de beste kastelen van Malta verkennen, die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan dit prachtige eiland.

1. Fort St. Angelo

Gelegen in het pittoreske stadje Birgu (ook bekend als Vittoriosa), is Fort St. Angelo zonder twijfel een van de belangrijkste en meest indrukwekkende kastelen van Malta. Dit kasteel heeft zijn oorsprong in de middeleeuwen en diende als zetel van de Ridders van de Orde van Sint-Jan tijdens hun heerschappij over Malta. Vanwege de strategische ligging aan de ingang van de Grote Haven, werd het fort beschouwd als een cruciale verdedigingslinie tegen indringers.

Fort St. Angelo heeft in de loop der jaren tal van veranderingen ondergaan, maar het behoudt nog steeds zijn oorspronkelijke kenmerken en charme. Een bezoek aan dit kasteel biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis van Malta, en je kunt genieten van een prachtig uitzicht op de Grote Haven en de omliggende stadjes.

2. Fort St. Elmo

Fort St. Elmo is een ander belangrijk kasteel in Malta, gelegen aan de punt van het schiereiland Valletta. Dit indrukwekkende fort werd gebouwd door de Ridders van de Orde van Sint-Jan in de 16e eeuw en speelde een cruciale rol in de verdediging van Malta tijdens het Grote Beleg van 1565. Tegenwoordig herbergt het fort het Nationaal Oorlogsmuseum, waar je meer te weten kunt komen over de militaire geschiedenis van Malta, met inbegrip van het Grote Beleg en de rol van het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een wandeling door Fort St. Elmo is alsof je teruggaat in de tijd, met zijn indrukwekkende bastions en verdedigingsmuren. Bovendien biedt het fort een spectaculair uitzicht op de omliggende havens en de steden Sliema en Birgu.

3. Mdina, de Stille Stad

Mdina, de voormalige hoofdstad van Malta, wordt vaak de "Stille Stad" genoemd vanwege zijn rustige en tijdloze sfeer. Deze ommuurde stad, gelegen op een heuvel in het centrum van het eiland, is een van de meest charmante en historische plekken in Malta. Hoewel het misschien niet zozeer een kasteel is, heeft Mdina toch een indrukwekkend verdedigingswerk en een prachtig paleis, het Palazzo Santa Sofia.

Een wandeling door de smalle, kronkelige straatjes van Mdina is een must tijdens je bezoek aan Malta. Hier vind je prachtige barokke architectuur, historische kerken en natuurlijk het indrukwekkende bastion met een adembenemend uitzicht op het eiland. Bovendien herbergt het Palazzo Falson, een prachtig middeleeuws herenhuis, een fascinerend museum met een verzameling historische artefacten en kunstwerken.

4. Fort Rinella

Fort Rinella, gelegen in Kalkara aan de oostkust van Malta, is een uniek kasteel gebouwd door de Britten in de 19e eeuw. Het fort werd ontworpen om een gigantisch kanon te huisvesten, het Armstrong 100-ton kanon, dat bedoeld was om de toegang tot de Grote Haven te beschermen. Fort Rinella is het enige fort van dit type dat nog bestaat en een bezoek aan dit bijzondere kasteel biedt een interessant inzicht in de technologische ontwikkelingen en militaire strategieën van de 19e eeuw.

Tegenwoordig wordt Fort Rinella beheerd door de Malta Heritage Trust en zijn er dagelijks rondleidingen en historische re-enactments beschikbaar om bezoekers een authentieke ervaring van het leven in het fort te geven.

5. Verdala Palace

Het Verdala Palace, gelegen in de bossen van Buskett nabij Rabat, is een prachtig renaissancekasteel dat oorspronkelijk werd gebouwd als een jachtpaviljoen voor de Ridders van de Orde van Sint-Jan in de 16e eeuw. Het paleis heeft een indrukwekkende façade en wordt omringd door prachtige tuinen en een bosrijk gebied, wat het een perfecte ontsnapping maakt uit de drukte van de nabijgelegen steden.

Hoewel het Verdala Palace tegenwoordig wordt gebruikt als de officiële zomerresidentie van de president van Malta en niet altijd open is voor het publiek, vormt het een prachtig decor voor een wandeling door de bossen van Buskett en een picknick in de tuinen.

Malta's kastelen zijn een fascinerende getuigenis van het rijke culturele erfgoed en de turbulente geschiedenis van het eiland. Of je nu geïnteresseerd bent in militaire geschiedenis, architectuur of gewoon wilt genieten van een schilderachtig uitzicht, er is een kasteel in Malta dat je zeker zal betoveren. Plan zeker een bezoek aan enkele van deze indrukwekkende kastelen tijdens je reis naar Malta, en laat je meevoeren door de tijd.