De beste historische bezienswaardigheden van Malta

1 juli 2023
De beste historische bezienswaardigheden van Malta

Malta, een pittoreske archipel gelegen in het hart van de Middellandse Zee, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De eilanden zijn bezaaid met fascinerende historische bezienswaardigheden van verschillende tijdperken en culturen. In dit artikel nemen we je mee op een reis naar de beste historische bezienswaardigheden van Malta.

1. Ħaġar Qim en Mnajdra Tempelcomplexen

De Ħaġar Qim en Mnajdra tempelcomplexen, gelegen op het zuidelijke deel van het hoofdeiland Malta, zijn enkele van de oudste en meest indrukwekkende prehistorische bouwwerken ter wereld. Deze tempels dateren uit de periode tussen 3600 en 3200 v.Chr. en staan sinds 1992 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bezoekers kunnen de uitgebreide tempelruïnes verkennen en genieten van het adembenemende uitzicht op de omliggende zee en het landschap.

2. Hypogeum van Ħal Saflieni

Het Hypogeum van Ħal Saflieni is een uniek ondergronds complex dat dateert uit het Saflieni-tijdperk (3300-3000 v.Chr.). Het is het enige bekende prehistorische ondergrondse tempelcomplex ter wereld en een belangrijk archeologisch monument. Dit labyrint van kamers en tunnels is uitgehouwen in de rotsen en bevatte ooit de overblijfselen van meer dan 7.000 individuen. Het Hypogeum is sinds 1980 een UNESCO Werelderfgoed en is geopend voor bezoekers, maar het aantal dagelijkse bezoekers is beperkt om de site te beschermen. Het is daarom essentieel om ruim van tevoren te reserveren.

3. De oude hoofdstad Mdina

Mdina, de oude hoofdstad van Malta, is een middeleeuwse ommuurde stad met smalle straatjes, prachtige paleizen en oude kerken. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Feniciërs, Romeinen, Byzantijnen en Arabieren. De indrukwekkende Mdina-poort en de imposante St. Paul's Cathedral zijn enkele van de hoogtepunten van deze stad. Een wandeling door de geplaveide straten van Mdina is als een reis terug in de tijd, en de stad biedt ook een prachtig panoramisch uitzicht op het omliggende eiland.

4. Fort St. Angelo

Fort St. Angelo, gelegen op het puntje van het schiereiland Vittoriosa, is een belangrijk militair bolwerk in de geschiedenis van Malta. Het fort heeft een lange geschiedenis en speelde een cruciale rol tijdens het Grote Beleg van Malta in 1565, toen het werd verdedigd door de Ridders van Sint-Jan tegen de aanvallen van het Ottomaanse Rijk. Het fort is gerestaureerd en opengesteld voor het publiek, met interactieve tentoonstellingen die zijn rijke geschiedenis tot leven brengen.

5. De Co-Cathedral van St. John

De prachtige Co-Cathedral van St. John in Valletta is een van de mooiste voorbeelden van barokke architectuur in Europa. Gebouwd tussen 1573 en 1577 door de Ridders van Sint-Jan, is de kathedraal rijkelijk versierd met schilderijen, beeldhouwwerken en vergulde ornamenten. Het meest opvallende kunstwerk in de kathedraal is "De onthoofding van Johannes de Doper" van Caravaggio. Mis de indrukwekkende crypte niet, waar veel van de Ridders van Sint-Jan begraven liggen.

6. Tarxien Tempels

De Tarxien Tempels zijn een complex van vier megalithische tempels, gelegen in het zuidoosten van Malta. Deze prehistorische tempels dateren uit de periode tussen 3600 en 2500 v.Chr. en zijn versierd met complexe spiralen en dierenmotieven. De tempels zijn opgegraven en gerestaureerd, waardoor bezoekers een uniek inzicht krijgen in de prehistorische cultuur van Malta.

7. De Drie Steden

De Drie Steden - Vittoriosa, Senglea en Cospicua - zijn een cluster van versterkte steden aan de oostkust van Malta. Deze steden werden gebouwd door de Ridders van Sint-Jan en speelden een belangrijke rol in de verdediging van Malta tijdens het Grote Beleg van 1565. De Drie Steden bieden een fascinerende blik op het militaire en maritieme verleden van Malta en zijn rijkelijk versierd met prachtige kerken, paleizen en versterkte muren.

8. Ggantija tempels op Gozo

De Ggantija tempels op het eiland Gozo zijn een ander prachtig voorbeeld van prehistorische architectuur in Malta. Deze tempels dateren uit 3600-3200 v.Chr. en zijn daarmee de oudste vrijstaande bouwwerken ter wereld. De naam "Ggantija" betekent "reuzentoren" in het Maltees, en de enorme megalieten die de tempels vormen, zijn zeker indrukwekkend. Een bezoek aan deze tempels is een absolute must voor geschiedenisliefhebbers.

9. Victoria Lines

De Victoria Lines, ook wel bekend als de Great Wall of Malta, is een 12 kilometer lange verdedigingsmuur die het eiland Malta in tweeën snijdt. Gebouwd door de Britten tussen 1870 en 1899, dienden de muren als verdediging tegen mogelijke invallen. Tegenwoordig zijn de Victoria Lines een populaire wandelroute, waarbij je kunt genieten van het prachtige uitzicht op het Maltese platteland en de kust.

10. Catacomben van St. Paul en St. Agatha

De catacomben van St. Paul en St. Agatha in Rabat zijn een uitgebreid netwerk van ondergrondse graven uit de Romeinse tijd. Deze catacomben werden gebruikt tussen de 4e en 9e eeuw en zijn een fascinerend bewijs van het vroege christendom op Malta. Bezoekers kunnen de smalle tunnels en kamers van de catacomben verkennen en de vele fresco's en inscripties bewonderen die de muren sieren.

Malta's rijke geschiedenis en culturele erfgoed maken het een must-see bestemming voor geschiedenisliefhebbers. Van prehistorische tempelcomplexen tot middeleeuwse steden en indrukwekkende verdedigingswerken, Malta biedt een schat aan historische bezienswaardigheden die je zeker zullen betoveren.